Windows Phone Week Sarajevo

Mašinski fakultet u Sarajevu
October 28, 2013 12:00 PM - 5:00 PM

Schedule

October 28, 2013 (Monday)

Time

Location

Session


11:30 AM
Main Stage

Registracija


12:00 PM
Main Stage

Otvaranje
Spaso Lazarević
Enis Šahinović

Na otvaranju Windows Phone Week skupa obratit će se Spaso Lazarević, nositelj Microsoft MVP titule te Enis Šahinović, Technical Evangelist u Microsoftu, koji će predstaviti koncept Windows Phone Week skupova, teme i predavače, odnosno nagrade koje možete osvojiti kao učesnici ovog skupa.
12:15 PM
Main Stage

Windows Phone App Studio - razvoj aplikacija za početnike
Spaso Lazarević

Windows Phone App Studio je novi Microsoftov web razvojni alat, koji omogućava brz i efikasan razvoj aplikacija za Windows Phone 8, bez pisanja koda. Bez obzira da li ste početni u razvoju aplikacija ili ne, ovaj alat će vam omogućiti brzi razvoj WP8 aplikacija na osnovu predefinisanih šablona te kreiranje XAP fajla za postavljanje aplikacije na Windows Phone Store. Iako nije toliko funkcionalan kao Visual Studio, ipak daje jako puno mogućnosti i opcija za razvoj vrlo moćnih te dizajnerski dorađenih WP8 aplikacija.


1:00 PM
Main Stage

Dijeljenje koda između Windows Phone 8 i Windows 8 aplikacija
Can Bilgin

Želja svakog programera je da proces razvoja i održavanja aplikacija učini što efikasnijim. Prilikom razvoja aplikacija za Windows Phone 8 i Windows 8 platforme, dio koda moguće je iskoristiti na obje platforme, bez obzira da li koristili C#, Visual Basic ili C++. Kroz ovo predavanje sa vama ću podijeliti iskustva prilikom procesa razvoja aplikacija za obje platforme kroz korištenje Portable Class Libraries i Windows Runtime API-ja. Predavanje je na engleskom jeziku.


1:45 PM
Main Stage

Pauza


2:00 PM
Main Stage

Kako zaraditi na aplikacijama?
Enis Šahinović

Uz povećanje tržišnog udjela pametnih telefona na regionalnom tržištu, kao i postepenu modernizaciju poslovanja, u posljednjih par godina svjedoci smo i povećanja potražnje za aplikacijama. Programeri i razvojni timovi iz regije pokušavaju ponuditi kvalitetna rješenja te sa svojim aplikacijama ciljati ne samo na lokalno ili regionalno, već i svjetsko tržište. Uz procjenu da će globalno tržište aplikacija do 2015. godine vrijediti preko 25 milijardi dolara, jasno je da svi žele dio tog kolača, no da li je za uspjeh dovoljno samo poznavanje platforme ili dobra ideja? Kroz ovo predavanje saznat ćete nešto više o trendovima na tržištu mobilnih aplikacija, procesu razvoja aplikacija sa fokusom na Windows Phone, iskustvima prilikom dizajna i razvoja aplikacija, načinima na koje trebate promovirati svoju aplikaciju kao i strategiji koju možete slijediti kako bi postigli uspjeh na tržištu.


2:45 PM
Main Stage

Pohranjivanje podataka na Windows Phone platformi
Spaso Lazarević

Korištenje serijalizacije pomoću JSON.NET i lokalne baze SQLite pomoću .NET API SQLiteWinRT. Mnoge mobilne aplikacije imaju potrebu za smještanjem podataka lokalno na uređaju jer realnost je da nemamo konstantno pristup Internetu u svakom momentu i na svakom mjestu. Ukoliko se radi o smještanju manje količine podataka lokalno, tada je serijalizacija veoma moćan način manipulacije nad tim podacima. Na praktičnom primjeru će biti pokazana upotreba serijalizacija korištenjem JSON.NET biblioteke. Ukoliko se radi o smještanju veće količine podataka i još ako želite raditi sa transakcijama, relacijama i Constraint-ima onda je lokalna baza idealno rješenje. Na praktičnom primjeru će biti prikazana upotreba multiplatformske baze podataka SQLite korištenjem .NET API pod nazivom SQLiteWinRT.


3:30 PM
Main Stage

Pauza


3:45 PM
Main Stage

Razvoj igara na Windows Phone platformi
Aleksandar Kojić
Miloš Kojić

Microsoft je omogućio razvoj video igara za Windows Phone platformu upotrebom najnovijih tehnologija i razvojnih alata. U ovom predavanju govorit ćemo o mogućnostima koje nude HTML5 i Unity game engine, pokazat ćemo kako se prave igre u navedenim tehnologijama, navesti najčešće greške koje možete napraviti pri razvoju, kao i probleme sa kojima smo se mi suočili, a kratko ćemo se osvrnuti i na igre koje smo razvili koristeći XNA i Silverlight. Razvojem web browsera i povećanjem njihovih performansi dovelo je do toga da HTML5 postane dosta popularan i tehnologija kojoj se teži.


4:30 PM
Main Stage

Zatvaranje i podjela nagrada

- Tokeni za Windows Phone Dev Center besplatnu pretplatu (svi učesnici, aktivacija do 31.10.2013.)
- Nokia Lumia 820 pametni telefon (dev kit)
- Nokia DC-16 univerzalni prenosni USB punjač (2 komada)
- Nokia Premium Developer Program kodovi (10 komada, aktivacija do 31.10.2013.)
- Godišnja pretplata na Pluralsight
- Telerik RadControls for Windows Phone (za sve registrirane učesnike)
- Nokia naočale, vezice i kape za najsretnije